zondag 26 december 2010

Miempje maakt zich op voor de jaarwisseling

En toen was Kerstmis alweer voorbij...
We hebben mooie dagen gehad. Met zijn viertjes thuis was erg gezellig, lekker gegeten, bij de boom cadeautjes uitgepakt, muziek geluisterd en Toy Story 3 gekeken. De dames waren blij met hun nieuwe spulletjes. DH had mij plechtig laten beloven om het niet te overdrijven met cadeautjes voor hem... Hij had een paar dingen op zijn verlanglijstje en dat was meer dan genoeg. Hij zou zich voor mij aan eenzelfde 'quotum' houden. Yeah, right...
Ik was braaf sukkelig genoeg om me daar aan te houden.
Maar hij had zich vervolgens uiteraard NIET aan die afspraak gehouden...
Wat ben ik schandalig verwend!!!!
Maar je hoort me niet klagen hoor, ben ERG blij met al mijn cadeautjes.
Heerlijke spulletjes van Weleda en Rituals, een stapel mooie boeken,
een uitklapbaar koffertje voor alle naaispullen dat al lang op mijn verlanglijst stond, en een stevige tas voor naaimachine plus bijpassend etuitje voor kleine naaispulletjes voor als ik naar de Ensaidles ga.

Vooral het dikke rode boek onderop de stapel was een verrassing, Handboek Naaitechnieken (Alison Smith, uitgeverij Becht).
DH had die zelf uitgezocht en daar ben ik erg blij mee. Het is een heel mooi dik naslagwerk vol detailfoto's en stap-voor-stap uitleg, en de onderwerpen variëren van eenvoudig tot behoorlijk ingewikkeld. Ik heb wel eens zitten mopperen over de onduidelijke afbeeldingen, soms, in de Ensaid boeken. Dat had hij blijkbaar in zijn oren geknoopt... volgens mij ga ik van dit boek tijdens de opleiding veel plezier hebben!

Daarna de familie-kerstdagen... Ondanks ontbrekende winterbanden bij dit extreme winterse weer zijn we veilig heen en weer geweest naar het uiterste zuiden van NL (en een stukje België).

En nu hebben de dames en ik nog een weekje vrij (DH helaas alleen woensdag) en zit het feest er weer op voor dit jaar. Even tijd om thuis wat te lummelen, misschien een keer  te gaan schaatsen, een keer naar de bios te gaan, of samen een dagje naar Amsterdam.

En dan de 31e samen met vrienden met lekkere hapjes van de Kaasspecialist, muziek, misschien een paar spelletjes en wat vuurwerk voor de vaders en kinders (en in mindere mate voor de moeders;-) een gezellige avond maken en het nieuwe jaar inluiden...

woensdag 22 december 2010

Miempje maakt nog een rokje

Rokje twee, voor Oudste, duurde iets langer. Ik kreeg nl. hulp, en dat hield een beetje op...
 
Ons grote vriendje kwam, bijna 15 jaar geleden, aanlopen en is nooit meer weggegaan. Gelukkig maar want we zouden hem voor geen goud willen missen. Zijn eigenaardigheden nemen we voor lief. Zijn nieuwste tik is dat hij een voorliefde heeft voor het drinken uit een beker of glas. Dus af en toe schenken we speciaal voor hem in...
 
 
...maar goed, rokje: iets andere plooitjes deze keer, en ik had toch nog iets langer moeten rekenen op de taillewijdte versus de lengte van de rokband (ok, het is met knoopsgat-elastiek op te vangen maar het had mooier gekund... ze kan er nog flink in groeien zullen we maar zeggen). Verder issie wel weer leuk geworden.

dinsdag 21 december 2010

Miempje maakt een gordijn voor de kipjes

Ik weet het, de kippen kunnen best tegen kou. Toch vind ik ze wat sneu, zeker nu met al die sneeuw er weinig te scharrelen valt... En dat hok, hoe mooi en stevig we het ook gemaakt hebben, lijkt me zo KOUD 's nachts! Tuurlijk, het schuifje voor het inloopdeurtje (uitloopdeurtje?) gaat 's nachts dicht, maar soms zijn we pas laat thuis van het werk terwijl de dames 's winters vaak al om half  5 op stok gaan. Dus heb ik snel een stukje dunne jeans (voor het gewicht) aan een stukje fleece (voor de warmte) gezet, met de kartelschaar stripjes geknipt, en dat met drie punaise voor het deurtje gehangen: tádáaa... instant koude-gordijn voor het kippenhok. En nu maar hopen dat ze snappen dat ze er gewoon doorheen kunnen. Ik heb de strips een beetje open geduwd, zodat ze kunnen zien dat het niet afgesloten is...
p.s. ze hebben het overigens best naar hun zin bij ons, blijkbaar, ze leggen nog steeds eitjes, winter of niet!!!

maandag 20 december 2010

Miempje maakt onderstebovenananascake

Bij het vorige exemplaar had ik meer anasschijfjes, dat oogt toch net wat mooier... en dat terwijl het hierbij juist om de wow-factor gaat, het "kijk es wat ik mooie cakes kan bakken" effect. Want het is verder oersimpel, je legt de bodem van een platte ronde vorm vol anansschijfjes, stort het cakedeeg erop, na het bakken kiep je hem op een bord en (als je geluk hebt, en genoeg ananasschijfjes hebt gebruikt...) hij is een plaatje. Uiteraard aan te passen naar appelcake, pruimencake etc.

zaterdag 18 december 2010

Miempje maakt een rokje (jawel, de eerste!)


De dagen worden korter, dat is duidelijk te merken. Best jammer dat je juist deze tijd wat extra uren in de dag zou kunnen gebruiken om alle deadlines te halen. Maar nu zit ik voor het eerst sinds dagen weer eens even lekker rustig, mokje Glögg (a.k.a. Glühwein, van de Ikea of all places) erbij en kerstmuziekje op. Laat de kerst maar komen…
Deze dagen staan in het teken van ToDo- en NietVergeten-lijstjes. Toch lukte het me om tussendoor het eerste zomerrokje af te krijgen. De Ensaid opleiding heeft  me in de korte tijd dat ik ermee bezig ben weten te bekeren van snelle afraffel-naaister tot secure, stap-voor-stap werkende naaister. Misschien heb ik het secuur werken hierbij wat overdreven, want alles werd vooraf ingeregen en gestreken. Ervaringen uit het verleden leren dat ik niet vanaf afgespelden direct op de naaimachine kan stikken, dat gaat geheid mis bij mij. In elk geval ben ik erg tevreden met hoe het rokje is geworden, en wat belangrijker is, de dame in kwestie is ook zeer content en wilde wel even poseren.

De eerste helft van vandaag was al half om, gevuld met de standaard-zaterdagse-huishoudelijke klussen, toen ik me realiseerde dat het eindelijk weer even zonnig was. Snel naar buiten gerend met de camera om een leuke foto te maken voor op het blog. Ik had nl. bedacht dat het rokje voor  mijn Jongste het qua kleur erg goed zou doen tegen zo’n winters sneeuwlandschap. De resultaten vielen helaas wat tegen… dus uiteindelijk is het toch een binnenfoto geworden. Op de foto niet te zien, maar er zit een rits in en zelfs knoopsgatenelastiek+knoopjes achterin om het rokje nog even met de draagster mee te laten groeien. Eens zien of het me lukt rok twee, voor oudste, nog voor de kerst af te krijgen?
Ohja: en ook het vestje voor tante Agnes is inmiddels klaar en ligt, kort uitgespoeld met wolwasmiddel, nu in model te drogen. Daarvan is geen mooie foto te trekken (en ik heb het geprobeerd)…

donderdag 9 december 2010

Miempje maakt er een potje van

Kijk, dat het gisteravond tijdens de les niet helemaal lukte zoals ik wilde, was niet zo gek... tenminste, als je bedenkt dat ik een half uur te laat arriveerde, omdat ik eerst thuis alles heb afgezocht om de autosleutel te vinden die uiteindelijk onder de eettafel onder een stoelpoot bleek te liggen!?!?!
Op de een of andere manier kon ik mijn rust daarna niet zo goed meer vinden.
Maar dat ik het afgelopen uur óók weer aan een stuk heb zitten prutsen om de volgende opdracht netjes af te werken is toch wel kras.

Hoe moeilijk kan dat nou zijn, een vierkant stukje stof in een ander stuk stof te zetten. Twee naadjes, hoekje. Zou je zeggen. Maar waar dat in theorie zo gepiept is heb ik het vandaag wel weer 5x zitten uithalen. Of de hoek was te smal gestikt en vertoonde een gaatje, of ik zat net weer een fractie te ver naar binnen en ik zat met een plooitje.
Uiteindelijk vond ik het wel goed, zo.
Dat strijkt wel plat, hoopte ik.
Hmmm.

Toch weer een mini-plooitje helaas...

Suf stofhoekje...

maandag 6 december 2010

Miempje maakt plannen voor zomerrokjes


Zojuist heb ik stof besteld bij de webwinkel van NoeKs. Best spannend, stof via het internet bestellen, zonder de kleuren 'live' gezien of stofkwaliteit gevoeld te hebben … Natuurlijk ben ik hebberig geworden van de mooie dingen die de dames op de andere naaiblogs gefabriekt hadden. En op de foto’s zagen hun rokjes er goed uit dus ik dacht: dat risico neem ik dan maar… Dus, de dames mochten een stofje uitzoeken voor een stolpplooirokje en ze kozen doelbewust, en snel, en de stofjes passen perfect bij hun verschillende types. Zo koos Jongste voor een cool patroontje in haar favoriete kleur:
Burble Burst Turqoise
Ontwerpster: Anna Maria Horner
Collectie "Innocent Crush"

En Oudste ontdekte een stofje waar ik al minstens 7 keer overheen gescrolled had maar dat inderdaad helemaal bij haar past in dat mooie oranje, met het lieve bloemetje met een onverwacht spannend lila accent:
Prairie Rose Fiesta
Ontwerpster: Denyse Schmidt
Collectie "Hope Valley"

Zelf wil ik een ZsaZsa plooirok gaan proberen en ik viel voor deze, vanwege de kleuren en de bolletjes (waarvan ik denk dat ze erg goed bij de plooitjes gaan passen):
Acorn Chain Pond
Ontwerper: Joel Dewberry
Collectie "Modern Meadow"

Eigenlijk was dat alles vooral de aanloop naar het uitzoeken van de stof voor de Ensaid rok-opdracht. Na rijp beraad, en met dank aan mee-denkende naaisters op en Ensaid forum, heb ik besloten voor het eenvoudiger a-lijn rokje te gaan. Maar er een stof voor kiezen was nog niet simpel. Het rokje heeft wat van een jeans-modelletje door de siernaden. Maar van de andere kant wil ik geen stoere stof maar een spannender motiefje in een dun katoentje. Met paspelband dus. Dus wat voor motiefje past daarbij, is de vraag? Eerst Jongste gevraagd mee te zoeken (maar die vond onverwacht ‘alles’ wel mooi terwijl ze doorgaans toch behoorlijk kritisch is) en ook DH was duidelijk niet heel betrokken bij het maken van een gewogen, doordachte en treffende keuze. Uiteindelijk kwamen we samen op deze uit:
Flower Fields Grass
Ontwerper: Joel Dewberry
Collectie "Modern Meadow"

Na 1,5 uur getekend en gemeten te hebben (en opnieuw geteld en gemeten) kwam ik tot de conclusie dat ik de onderdelen hiervoor makkelijk uit 1,5 meter stof zou moeten kunnen halen (van 110 cm breed). 
En toen heb ik de stof besteld. 
Slik.

donderdag 2 december 2010

Miempje maakt nog wat ritsluitinglapjes en begint aan een rokje

Ik heb weer een Ensaid opdracht af, nog twee lapjes klaar voor in de klapper: een blinde rits, en een ritssluiting met aan 1 kant een naadje, die volgens de Jongste op een gulp lijkt. Jongste wil namelijk altijd graag testen of die lapjes ook daadwerkelijk werken, of die ritsen ook netjes open en dicht kunnen. Tuurlijk kunnen ze dat...

In dezelfde les heeft een collega Modinette-studente mijn maten opgemeten voor een rok. Vanmiddag ben ik aan de slag gegaan met het tekenen. Ik twijfel nog tussen twee modelletjes. Op de website van Noeks heb ik een aantal stofjes gezien die leuk lijken voor een zomerrok. Daarbij wil ik in elk geval een iets verlaagde taille, bovenaan geen rokband/boord maar een brede aansluitende strook (tot op heuphoogte ongeveer) en het ding moet ongeveer tot op kniehoogte komen. En als het effe kan wil ik een paspelbandje onderaan die brede strook, om het patroontje te breken.
Alleen...
ga ik voor een simpele gerende a-lijn, met als versiering twee (dubbelgestikte, platte) naden, of toch voor wijder vallend model met een stuk of wat stolpplooitjes?
Ik heb veilig besloten om nu allebei de varianten te tekenen en de beslissing nog even uit te stellen...

Mijn juf waarschuwde nog het geval niet te ingewikkeld te maken en dat een simpel rokje voor het examen voldoende is, maar ik wil eigenlijk wel graag een exemplaar fabrieken dat ik daarna ook nog wil dragen... het wordt per slot van rekening mijn eerste zelfgetekende en zelfgemaakte kledingstuk!

woensdag 1 december 2010

Miempje maakt een wintertafeltje

Tja, officiëel is het nog niet zover, maar buiten is het volgens mij toch echt winter. Dus vanmiddag het seizoentafeltje aangepast, herfstspulletjes opgeruimd, welkom Koning Winter...